چگونه وب سایت طراحی کنیم؟

طراحی وب سایت می تواند فرایندی ساده و یا بسیار پیشرفته و پیچیده باشد. برخی از کاربران ورود اطلاعات به وب سایت توسط پنل های گوناگون را طراحی وب سایت می نامند که برداشتی اشتباه است. در اینجا به توضیح مفهوم کلی طراحی وب سایت و چندین راه حل برای طراحی یک وب سایت خواهیم پرداخت.

تعریف وب سایت

یک وب سایت عبارت است از پرتالی که توسط یک آدرس یا URL قابل دسترسی بوده و برای مرور کردن یا Browse کردن آن نیاز به یک مرور گر یا Browser داشته باشیم. وب سایتها انواع گوناگونی دارند و همچنین از فناوری های گوناگونی استفاده می نمایند.
مثلا google.com یک موتور جستجو و gmail.com یک وب سایت ارائه سرویس ایمیل بر روی وب است.

زبان های مختلف طراحی و توسعه وب سایت

برای طراحی و توسعه وب سایت از زبان های مختلفی استفاده می کنند. نقطه مشترک همه این زبانها این است که خروجی همه این زبان ها به صورت HTML و سایر کدهای client-side است. یعنی اگر یک وب سایت با PHP , ASP و یا Python نوشته شده باشد خروجی آن برای اینکه قابل فهم و خوانده شدتن برای مرورگر باشد باید به صورت HTML ترجمه شود.
از زبانهای مختلفی که برای برنامه نویسی وب سایتها از آن استفاده می شود می توان به PHP , ASP , Java و Python اشاره کرد. همه این زبان ها قابلیت اتصال به پایگاه داده ها و تحلیل و پردازش ورودی های مختلف را دارا هستند. در این میان PHP به دلیل سهولت استفاده و توانمندی و کارایی بالا و همچنین رایگان بودن استفاده از آن در تمام جهان محبوبتر بوده و MySQL به عنوان پایگاه داده های استاندارد این زبان به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد.
بسیاری از CMS ( سیستم مدیریت محتوا ) های محبوب و معروف به زبان PHP نوشته شده اند مانند: WordPress , Joomla , Drupal. بسیاری از پروژه های بزرگ نیز از PHP قدرت گرفته ان مانند Wikipeda.

بصورت کلی از PHP بیشتر بر روی سرورهای linux و از ASP بیشتر بر روی سرورهای Windows استفاده می شود.

طراحی وب سایت با استفاده از نمونه های آماده

با استفاده از web application های آماده گوناگون همچون wordpress و joomla به راحتی می توانید وب سایتی آماده را بر روی سرور مورد نظر نسب نموده و قالب (template) مورد نظر را بر روی نصب نمایید. برای این کار می توانید host و domain مورد نظر خود را خریداری و سپس با توجه به راهنمای هر CMS آن را بر روی سرور خود نصب نمایید.
این نرم افزارهای مدیریت محتوا ابزارهای گوناگونی را در اختیار شما قرار خواهند داد تا با کمک آن وب سایت خود را مدیریت کرده و بدون داشتن دانش برنامه نویسی تغییرات عمده در ظاهر و عملکرد آن بدهید. استفاده از این نرم افزارهای مدیریت محتوا یکی از ساده ترین روش ها برای بارگذاری سریع و ارزان قیمت وب سایت است.
البته این قبیل نرم افزارها در کنار مزایای بسیار معایب مهمی نیز دارند که در نتیجه برای انجام پروژه های بزرگ و با قابلیت های خاص قابل استفاده نمی باشند. توصیه می شود که برای انجام پروژه های جدی و بزرگ وب سایت از پایه نوشته شده و پنل ادمین و ویوی کاربری مختص به خود را داشته باشد.

برنامه نویسی و توسعه وب سایت

برنامه نویسی وب سایت به دو قسمت تقسیم می شود:

Client-side: در این بخش همانطور که از اسم آن می توان فهمید کدهایی که قرار است بر روی مرورگر کاربر نمایش داده شوند نوشته می شود. این بخش به صورت کلی شامل HTML , CSS و JavaScript است که ابتدایی ترین بخش از طراحی وبسایت هستند.
وظیفه مرورگر ترجمه کدهای HTML به صفحه ای قابل نمایش برای کاربر می باشد که به رویدادهای مختلف همچون اسکرول کردن یا کلیک واکنش نشان می دهد. به کاربران مبتدی که قصد طراحی وب سایت را دارند توصیه می شود که آموختن کدهای client-side را به عنوان قدم اولیه برای شروع برنامه نویسی یا طراحی وب سایت در نظر بگیرند.
با دانستن HTML و دیگر فایل ها و قابهای کاری موجود حتی بدون داشتن دانش برنامه نویسی بخش سرور می توان وب سایت های جذابی طراحی کرد. در ادامه این مقاله به معرفی و توضیح برخی واژه های مرتبط در طراحی وب سایت می پردازیم.

Server-side: این بخش از برنامه نویسی وب سایت که می بایست پس از client-side آموخته شود شامل زبانها و دستوراتی است که بر روی سرور اجرا شده و خروجی آن به صورت client-side به مرور گر تحویل داده می شود. همچنین ارتباط با پایگاه های داده ها و تغییر فایلها و نیز استفاده از API های گوناگون نیز در این بخش انجام می گیرد.
برنامه نویسی بخش سرور یا Server-side بخش حساسی از طراحی وب سایت می باشد. تدابیر افزایش کارایی وب سایت بر روی سرور ، جلوگیری از هک و نفوذ و افزایش کارایی پایگاه های داده ها در این قسمت انجام می شود.

برخی از اصطلاحات رایج در طراحی و برنامه نویسی وب سایت

سیستم مدیریت محتوا یا CMS:
سیستم مدیریت محتوا و یا CMS نرم افزاری تحت وب می باشد که به شما امکان می دهد وب سایتی با امکان اختصاص سطوح دسترسی مختلف و ویرایش و مدیریت صفحات وب سایت را بوجود آورید. همچنین بسیاری از این CMS ها متن باز بوده و می توان آن را ویرایش کرده و امکانات آن را به صورت اختصاصی در آورد. برای تغییر ظاهر وب سایت خود می توانید قالب های گوناگونی بر روی آن ها نصب کرده و یا از plugin های گوناگون برای ارتقا یا شخصی سازی امکانات آن اسفاده نمایید.

هاست و دامین:
هاست یا Host عبارت است از فضایی که وب سایت شما بر روی آن میزبانی می شود. این فضا می توان به صورت اختصاصی بر روی یک سرور (Dedicated Server) یا بصورت سرور مجازی اختصاصی (Virtual Private Server) یا فضای میزبانی اشتراکی (Shared host) استفاده کرد.
دامین یا Domain (دامنه) نامی است که شما برای دسترسی کاربران به وب سایت خود از آن استفاده می کنید. این نام ممکن دارای پسوند های مختلف باشد که هر پسوند معرف نوع خدمات و یا موقعیت وب سایت می باشد . برای مثال ir. برای دامنه های ایران ، com. برای دامنه های تجاری و org. برای دامنه های بدون منفعت یا غیر انتفاعی می باشد. هزینه سالانه ثبت دامنه برای پسوندهای مختلف گوناگون بوده و برای برخی از پسوندها شرایط خاصی نیاز می باشد. مثلا پسوند gov. فقط به سازمان های دولتی و edu. فقط به مراکز آموزشی واگذار میگردد.

منبع باز یا محتوای باز یا متن باز:
به پروژه هایی که ( اعم از نرم افزار و غیره ) که امکان ویرایش آن و شخصی سازی پروژه وجود داشته و منع قانونی برای استفاده از آن وجود ندارد.

بهینه سازی برای موتور های جستجو:
بهینه سازی برای موتور های جستجو یا Search Engine Optimization یا به اختصار SEO عبارت است از مجموعه فعالیت هایی که بر روی وب سایت یا خارج از آن برای ارتقای رتبه صفحات وب سایت در نتایج جستجو و در نتیجه افزایش بازدید و ورودی وب سایت انجام می شود. بهینه سازی وب سایت برای موتور های جستجو با توجه به الگوریتم های روز مورد استفاده موتور های جستجو انجام می پذیرد و در سمت وب سایت شامل تغییرات خروجی وب سایت به نحوی که منظم تر و کامل تر اطلاعات صفحه را در اختیار خزنده های موتور های جستجو قرار دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *