چگونه نترس و شجاع باشیم؟

تعریف روانشناسان از ترس چنین است : پدیده ترس هر چند که یک غریزه طبیعی است که در انسان از همان بدو تولد وجود دارد، اما هر گاه به دلیل تغییراتی که در شدت و نوع آن بوجود می‌آید از حالت عادی خارج شود.ما در واقعیت به آن چیزی می رسیم که مدت ها قبل در ذهنمان آن را تجسم کرده ایم. ترس در بسیاری از موقعیت ها باعث حفظ بقای انسان می شود اما همه کارشناسان اتفاق نظر دارند که ترس ها و افکار مخرب بخشی از انرژی انسان برای انجام فعالیت های مفید روزانه را خواهد گرفت. علاوه بر این ، اثرات مخرب زیادی هم بر روی سلامت جسم و روح انسان دارد.

انواع و اشکال مختلف ترس کدام است

ترس های افراطی یا (phobia) انواع گوناگونی دارند. مثلا از انواع ترس می توان به ترس از بیکاری ، ترس از دست دادن عزیزان ، ترس از مرگ ، ترس از ارتفاع ، ترس از مکان های بسته ، ترس از دندانپزشک ، ترس از جراحی ، ترس از سگ ، ترس از حشرات یا پرندگان ، ترس از تنهایی ، ترس از بیمار شدن اشاره کرد.

چرا می ترسیم

روانشناسان مجموعه ای از عوامل زیستی و وراثتی در کنار عوامل محیطی و روان شناختی را در شکل گیری ترس ها موثر می دانند. بعضی اوقات ما خودمان به خوبی می دانیم که ترسمان از چه چیزی نشات می گیرد و در پاره ای موارد هم دلیل این ترس را فراموش می کنیم، اما از وجودش رنج می بریم.
روانشناسان معتقدند بعضی از بچه ها ذاتا مستعد ترس یا فوبیا هستند و ویژگی های شخصیتی را سخت می توان تغییرداد. اما با انجام برخی تمرین ها و تلاش برای کنار گزاردن ترس ما قادر خواهیم بود کارهای متعددی که تا به امروز قادر به انجام آن ها نبودیم را انجام دهیم. کنار گذاشتن ترس به ما کمک خواهد کرد که بیشتر از زندگی لذت ببریم و با آرامش به دستاورد های بیشتری دست یابیم.

چگونه بر ترس خود غلبه کنیم

هرچند در موارد بسیار شدید ترس (phobia) ممکن است به دارو نیاز باشد ولی از بین بردن ترس در اغلب موارد تنها با تغییر نگرش و تلاش خود فرد برای کنار گذاشتن ترس ممکن است. در ادامه به چند تمرین ساده برای کاهش ترس اشاره خواهیم کرد.
• به بدترین شرایط فکر کنید: و درباره آن با خود صادق و واقع گرا باشید. به طور مثال، اگر شغل خود را از دست بدهید، گرسنه نخواهید ماند. مشکلات مالی قابل حل هستند. شاید ترس از گرسنگی و فقر در دل شما ریشه داشته باشد. اما ترس شما برای فقر نیست، بلکه برای شرمندگی است.
• با ترس رودررو نجنگید: به ترس های خود نگاه کنید. با کمی تفکر عمیق می توانید ریشه ترس های خود را بیابید. فقط سعی کنید ترس ها را شخم بزنید و دور بریزید. تا زمانی که درک نکنید چرا این ترس شما را عقب نگه داشته است نمی توانید این ماموریت را انجام دهید.
• پشتیبان پیدا کنید: هر زمان که بخواهید در زندگی تغییر ایجاد کنید، یک نفر هست که مانع شما بشود و مدام «نه» در کار بیاورد. اطراف خود را از آدم هایی پر کنید که شما را تشویق می کنند و هنگام شک و تردید به شما کمک می کنند تا تصمیم درست بگیرید.
• مراقب محدودیت هایی خودساخته باشید: گاهی دلیل اینکه برای رسیدن به شرایط دلخواه خود تلاش نمی کنید این است که کلی محدودیت برای خود و ذهن خود تعیین کرده اید. اگر برای بهبود و تغییر در زندگی اقدام کنید، مطمئن باشید همه مسایل در مسیر پیشرفت شما مهیا خواهند شد. فقط کافی است خود را از چهارچوب های بی ارزش رها کنید.
• تلاش کنید: اگر مدام بنشینید و برای تغییر برنامه ریزی کنید و هیچ اقدامی صورت ندهید، هیچ تغییری در زندگی شما ایجاد نخواهد شد. همه ترس ها همچنان باقی می مانند و شما نمی توانید آن چه می خواهید را بیابید. همت کنید. پس از برنامه ریزی باید نخستین قدم ها را برداشت. اگر قدم اول برای تغییر را بردارید، قدم های بعدی با آسانی بیشتر برداشته خواهند شد.
همیشه مواجه شدن با ترس ها در زندگی، یکی از سخت ترین کارهای دنیا است. اما مطمئن باشید به محض اینکه قدم نخست برای تغییر را بردارید، متوجه می شوید همه چیز بسیار آسان تر از آنچه تصور می کنید، است. تغییر و غلبه بر ترس همیشه و در همه حال، ارزش دارد.
• ارتباطاتتان را با ترس معکوس کنید: پس از اینکه تحلیل منطقی و عینی ترسی خاص را اجرا کردید، اقدامات را انجام دهید و سرانجام بر آن پیروز شوید. این فرآیند را هر زمان در زندگی تان با ترسی مواجه می شوید ، تکرار کنید. وقتی این تمرین تبدیل به عادتی می شود، شما بزودی آگاه می شوید که ترسی برای چیزی خاص سرانجام تبدیل به ابزاری خوب برای موفقیت شما می شود. شما در استفاده از ترس برای تحلیل آشکار یک موقعیت ماهر خواهید شد، برنامه های عمل ثابتی ایجاد می کنید ، منابع و تلاشهایی برای غلبه بر چالشهایی که با آنها مواجه می شوید اختصاص می دهید. در واقع شما ارباب سرنوشتتان می شوید ،نه ترستان. در این راه ترس ذاتی از چیزی خاص تبدیل به ابزاری مناسب برای موفقیت می شود.
• به خود قوت قلب بدهید: هیچ کس بهتر از خود شما نمی تواند هنگام مواجه با ترس به شما قوت قلب بدهد. هنگام مواجهه با ترس با خود از واقعی نبودن و بی مورد بودن آن سخن بگویید و سعی کنید خودتان ، خودتان را آرام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *