چگونه صحیح مسواک بزنیم؟
شاید کمتر کسی را بتوان یافت که در طول شبانه روز مسواک نمی زند ولی روش صحیح مسواک زدن را اکثر مردم نمی دانند. مسواک زدن صحیح شامل برادشتن کامل رسوبات مواد غذایی از روی دندانها و زبان می باشد به نحوی که از ایجاد و گسترش میکرو ارگانیسم ها جلوگیری کند. همچنین مسواک زدن صحیح پروتئین های موجود در بزاق دهان و میکروب های دهان را از بین می برد.
روش مسواک زدن
برای تمیز کردن صحیح دندانها باید مسواکی استاندارد انتخاب نمایید و همچنین از تمیز بودن آن اطمینان حاصل نمایید. انتخاب خمیر دندان خوب نیز بسیار حائز اهمیت است.
۱- اول از سطح جونده ی دندان ها شروع می کنیم که با حرکت رفت و برگشت روی سطح جونده، خمیر دندان به خوبی کف می کند و شیارهای موجود بر روی دندان تمیز می شوند. سطوح جونده در هر فک، در دو ردیف سمت چپ و راست قرار دارد که از یک سمت در فک پایین شروع کرده و به سمت دیگر می رویم. سپس همینطور برای فک بالا اقدام می کنیم. تمیز کردن سطوح جونده مشکل خاصی ندارد و اگر دقت شود و وقت کافی گذاشته شود به خوبی تمیز می شود.
۲- سپس می رویم سراغ بین دندان ها که این کار بدون استفاده از کمک نخ دندان امکان پذیر نیست.
۳- بعد از تمیز شدن بین دندان ها، می رویم سراغ مجاورت دندان با لثه که مهم ترین قسمت آموزش مسواک زدن، نحوه ی تمیز کردن این ناحیه است. در حالیکه مردم اکثرا به این قسمت کمتر توجه می کنند و مشکل اصلی در رعایت بهداشت هم در تمیز کردن این ناحیه می باشد.
حاشیه بین لثه و دندان طوری است که شکل آناتومیکی آن فضاهای متعددی را ایجاد می کند.
در یک بررسی سه بعدی می توان فهمید که در هر سه بعد دارای فضاهایی است که دسترسی مسواک به این نواحی مشکل است.
به طور معمول ما مسواک را به صورت رفت و برگشت در سطوح کناری دندان ها حرکت می دهیم که این اشتباه است. زیرا اولا در درازمدت باعث سایش روی دندان در مجاورت لثه می شود و ثانیا با پریدن پرزهای مسواک از روی برجستگی یک دندان بر روی برجستگی دندان مجاور، عملا بین دندان ها خوب تمیز نمی شود. قبلا پیشنهاد می کردند که به جای حرکت رفت و برگشتی مسواک روی سطوح کناری دندان، این حرکت به صورت بالا و پایین باشد؛ یعنی مسواک را از سمت لثه به طرف بالا یا پایین حرکت داده و مسواک بزنیم. این کار نیز جوابگوی ما نخواهد بود.
علت هم این است که باز حاشیه مجاور بین لثه و دندان تمیز نخواهد شد.
خود لثه یک برجستگی دارد که هر چه به سمت دندان پیش می رویم فرورفتگی ایجاد شده و به دندان ختم می شود.
دندان نیز یک قوس دارد که در وسط هایش به حداکثر بر جستگی می رسد. لذا در صورت کشیدن پرز مسواک از پایین به بالا و برعکس، این پرزها از روی برجستگی لثه می پَرَند و روی برجستگی دندان قرار می گیرند و عملا حاشیه ی بین دندان و لثه تمیز نمی شود. خوب چه کار باید کرد؟
راه حل چیست ؟ مسواک را با یک زاویه ۴۵ درجه نسبت به محور طولی دندان بر روی شیار لثه و دندان قرار داده و مقداری به سمت پایین فشار می دهیم تا پرزهای مسواک کاملا بین لثه و دندان و همچنین بین دندان ها فرو رود. بعد با یک حرکت لرزشی مناسب و با دامنه ی کم مسواک را به سمت بالا حرکت می دهیم. این حرکت لرزشی محدود باید ۴-۳ دفعه تکرار شود تا تمامی سطوح غیر قابل دسترس برای مسواک تمیز گردد.
برای مسواک زدن سطوح داخلی دندان ها نیز مانند بالا عمل می کنیم.
صحیح مسواک زدن برای سطوحی از دندان که در قوس فک قرار دارند، باید با مانوری مناسب و چرخاندن جهت مسواک دسترسی به نواحی را که توضیح دادم، فراهم سازیم و هر چه از ناحیه ی دندان های عقب فک به سمت جلو پیش می رویم جهت مسواک را هم تغییر می دهیم، طوری که در دندان های جلو، کاملا از از پرزهای جلویی مسواک برای تمیز کردن استفاده می کنیم