چگونه بر ترس از صحبت در جمع غلبه کنیم؟

امروزه صحبت كردن يكي از كليدهاي قدرتمند موفقيت است؛ اين در حالي است كه هنوز هم بسياري از مردم، از صحبت كردن به ويژه در برابر تعداد زيادي از مردم، وحشت دارند. توجه به موارد زير مي تواند در غلبه بر اين ترس به شما كمك كند.

توانايي صحبت كردن، در كار بسيار مفيد است

در هر كاري لازم است كه با عده ديگري از مردم در ارتباط باشيم؛ افرادي كه بايد ما را لايق، توانا و قابل اعتماد تشخيص دهند. مردم بايد ابتدا خود شما را بپسندند تا سپس خدمت يا محصولي كه ارائه مي دهيد، مورد پسندشان واقع شود. اين ارتباط، تنها زماني شكل خواهد گرفت كه بتوانيد به راحتي و با آرامش صحبت كنيد؛ چه با يك فرد و چه در برابر تعداد زيادي از مردم.

براي بسياري از مردم صحبت در جمع، دشوارترين كاري است كه ممكن است تصورش را بكنند، اما واقعيت اين است كه با صحبت در جمع، مي توانيد پيامي را كه مايليد ديگران آن را دريافت كنند، در يك جلسه به تعداد زيادي از مردم برسانيد. اين كار اعتبار و تاثير شما را تا حد زيادي بالا خواهد برد و موقعيت ها و چشم اندازهاي جديد پيش روي شما قرار خواهد داد. با آموختن نحوه صحبت در جمع، نفوذ و تاثيرتان بر ديگران بسيار بيشتر خواهد شد و علاوه بر اين، به اعتماد به نفس بيشتري نيز دست خواهيد يافت. بي شك بدون داشتن توانايي سخنوري،‌ايجاد ارتباطات جديد براي پيشرفت كاري، تقريباً غير ممكن است.

پنج قدم تا سخنراني عالي

از پنج قدم زير بهره بگيريد تا بتوانيد به راحتي در جمع صحبت كنيد:

۱. به خاطر بسپاريد كه حتي سخنراني و نطق خيلي خوب نيز، به طور حتم بي عيب و نقص خواهد بود. چيزي كه حتي از بي عيب و نقص بودن سخنراني تان مهمتر است اين است كه خودتان باشيد. در هنگام سخن گفتن،‌تصوير خاص خودتان را به نمايش بگذاريد و به طور جدي از تقليد كردن پرهيز كنيد. نحوه سخن گفتن مخصوص به خودتان را طراحي كنيد و فقط از آن پيروي كنيد. اين كار از تلاش براي اينكه فوق العاده به نظر برسيد، بسيار موفق تر خواهد بود.

۲. افكار خود را بر روي يك طرح پياده كنيد. اين طرح، تصويري از تمام موضوعات و نظرياتي است كه مي خواهيد در سخنان تان بيان شود. آن را در وسط كاغذي بنويسيد و دور آن خط بكشيد. سپس زير آن، نكات اصلي را كه براي مطرح كردن نظريه تان به شما كمك مي كند، يادداشت كنيد. دور هر كدام از اين نظريه ها خط بكشيد و با خطوطي، آنها را به موضوع اصلي مرتبط سازيد. به طور كلي بايد دست كم دو تا پنج نكته را يادداشت كرده باشيد. روي خطوط ارتباطي كه كشيده ايد، نحوه برقراري ارتباط ميان آنها را يادداشت كنيد؛ براي نمونه، به كار بردن داستان،‌ ضرب المثل يا مثال. اكنون شما تصويري كلي از سخنراني خود تهيه كرده ايد و مي توانيد از آن در هنگام سخن گفتن در جمع استفاده كنيد هيچ چيزي را از خاطر نبريد.

۳. سخنان خود را با گفتن نكته جالبي آغاز كنيد كه بتواند توجه مخاطبان را به شما جلب كند. مي توانيد صحبت هاي خود را با تعريف كردن يك خاطره شروع كنيد؛ داستاني بامزه در ارتباط با آن چيزي كه مي خواهيد درباره آن سخن بگوييد؛ هر قدر اين داستان تاثيرگذارتر باشد، بهتر است.

۴. سخنراني خود را ده تا بيست بار تمرين كنيد. مطالب خود را به چند قسمت عمده تقسيم كنيد و در هر بار تمرين، به يك قسمت آن بپردازيد. اين كار از به خاطر سپردن سخنراني به طور كامل،‌ آسان تر خواهد بود. به طور كلي هر مطلب را مي توانيد به چند قسمت اصلي مقدمه، بخش اول، بخش دوم، بخش سوم و قسمت پاياني تقسيم كنيد.

۵. با مخاطبان خود ارتباط برقرار كنيد. ايجاد ارتباط، نكته اصلي و ضروري در هر گفتگوي تاثيرگذاري است. ارتباط، در واقع توجهي دو سويه از جانب شما و مخاطبان است؛ نوعي مبادله انرژي بين طرفين كه چيزي بسيار فراتر از ارتباط چشمي است. در اين ارتباط، هر يك از مخاطبان شما بايد احساس كند كه شما به او نگاه مي كنيد و با وي حرف مي زنيد. ذهن شما بايد باز باشد و براي دريافت توجه و اعتماد آنها آماده باشيد. اگر به راستي خواستار برقراري چنين ارتباطي باشيد، ديگران شما را مي پذيرند و تمايل شما به برقراري ارتباط را حس خواهند كرد. هنگامي كه اين ارتباط وجود داشته باشد، شما احساسي خوشايند در ديگران به وجود خواهيد آورد؛ انرژي و نيرويي كه بدون اينكه بيان شود، از سوي شما به طرف مخاطبان جريان خواهد يافت.

راحت ترين راه غلبه بر «ترس از صحبت كردن در مقابل جمع» چيست؟

براي غلبه بر «ترس از صحبت كردن در مقابل جمع» هيچ راه آساني وجود ندارد. اگر اين كار آسان بود، هرگز به عنوان يكي از اضطراب آورترين فعاليت ها در جهان به حساب نمي آمد.

شايد دانستن اين نكته به شما كمك كند كه تاثيرگذارترين سخنرانان كساني هستند كه بيش از همه از سخن گفتن در برابر جمع وحشت دارند. همچنين دانستن اين نكته ضرورت دارد كه ترس از سخن گفتن در برابر جمع، ريشه در كمال گرايي افراد دارد. زماني كه حس كنيم به حد كافي خوب نخواهيم بود، ترس ما را فرا مي گيرد. اين ترس از زماني آغاز مي شود كه به داوري و قضاوت درباره خودمان مي پردازيم و به خود نمره مي دهيم.

زماني مي توانيد از شر اين ترس خلاص شويد كه بياموزيد خود را همان گونه كه هستيد، بپذيريد. اگر هنگام صحبت در مقابل مردم، سعي كنيد كه خودتان باشيد، كمال گرايي را رها كنيد و از فكر اينكه به بهترين شكل ممكن ظاهر شويد،‌ صرف نظر كنيد و افكار و احساسات واقعي خود را در برابر ديگران به نمايش بگذاريد، آنگاه مي توانيد سخنران خوبي باشيد.

پنج راهكار براي مهار ترس از سخنراني

با وجود تمام مطالب گفته شده، هنوز هم سخنراني از آن كارهايي است كه بسيار ترسناك به نظر مي رسد.

در ادامه به نكاتي اشاره خواهيم كرد كه مي تواند در مهار كردن اين ترس به شما كمك كند.

۱. تنفس ديافراگمي را بياموزيد و تمرين كنيد. اين نوع تنفس مي تواند از ميزان ترس و اضطراب تان كم كند و علاوه بر اين، به سخنان شما آهنگي آرام ببخشد و شما را كمتر هيجان زده و مضطرب نشان دهد.

۲. به بدن خود تكيه كنيد. اين بدان معناست كه هنگام سخن گفتن از وضعيت بدن خودتان آگاه باشيد و آن را آرام نگه داريد. هنگام حرف زدن فقط از سر و دست هاي خود كمك نگيريد. حركات بدن شما مي تواند در تاثير كلمات تان بر ذهن ديگران موثر باشد.

۳. از مضطرب بودن نترسيد. به خودتان اجازه بدهيد كه بابت قرار گرفتن در برابر جمع مضطرب باشيد و از خود انتظار نداشته باشيد اين تجربه را بدون اضطراب و ترس به پايان برسانيد.

۴. آن قدر صادق باشيد كه مخاطبان شما آن را حس كنند. حتي اگر اضطراب شما نيز مشخص شد، نترسيد؛ از آن به نفع خود بهره برداري كنيد. زماني كه مردم متوجه شوند با آنها روراست هستيد، صداقت و روراستي تان آنها را به سوي شما جذب خواهد كرد.

۵. فقط سخنراني نكنيد،‌به گفتگوي دو جانبه با مخاطبان بپردازيد. از قبل سوالاتي را آماده كنيد تا از مردم بپرسيد و اجازه دهيد آنها با بازگو كردن دانسته ها،‌احساسات و تجربيات شان در مورد آنچه با سخنان شما ارتباط دارد، در اين گفتگو شركت كنند. مطرح كردن اين سوالات از همان ابتداي سخنراني، ‌اين حس را به شنوندگان خواهد داد كه با گفتگويي دوستانه روبرو هستند و شما متكلم وحده نيستيد. به طور حتم از اينكه مي بينيد اين نحوه گفتگو بر خود شما نيز تاثيري مثبت دارد و تا حد زيادي شما را آرام و خونسرد كرده است، شگفت زده خواهيد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *