چگونه از قهوه و چایی نگهداری کنیم؟

نگهداری از چای

چای را در مکانی خشک نگهداری کنید. اگر چای خشک بیشتر از ۴ تا ۵ روز در مکانی مرطوب بماند، امکان کپک زدن و بدطعم شدن آن وجود دارد، بنابراین یخچال به هیچ وجه محل مناسبی برای نگه داشتن چای خشک نخواهد بود.
▪ کابینت هایی که از نور و رطوبت دور هستند، مناسب ترین مکان نگهداری چای خشک محسوب می شوند.
▪ بهتر است برای جلوگیری از تغییر عطر، طعم و رنگ چای خشک، آن را درون ظروف شیشه ای یا فلزی تیره رنگ که کمترین نور و رطوبت را به خود جذب می کند، قرار دهید.
▪ اگر قرار است بسته چای را باز کنید و آن را داخل شیشه های روشن مخصوص نگهداری چای، قندوشکر کنار سماور بریزید، باید حداکثر به اندازه نیاز یک هفته خانواده تان باشد، زیرا قرارگرفتن چای خشک در معرض نور زیاد باعث کاهش کیفیت عطر و طعم آن می شود.
▪ چای خشک را بیشتر از نیاز یک ماه خانواده تان نخرید و آن را انبار نکنید. خوشبختانه چای خشک از محصولاتی است که همیشه در دسترس قرار دارد و خرید بیش ازاندازه آن جز اشغال کردن فضا، سودی نخواهد داشت.
▪ اگر ۲ تا ۳ بسته چای را یکجا خریداری کرده اید، بهتر است تا زمانی که به آنها نیاز ندارید، بسته شان را باز نکنید. چای خشک تا تاریخ انقضایی که روی بسته اش نوشته شده، خیلی خوب و باکیفیت داخل بسته بندی اش می ماند اما اگر آن را خارج کنید، ممکن است عطر و طعم اولیه اش را از دست بدهد.
▪ بعد از هر بار استفاده، حتما در ظرف چای خشک را محکم ببندید چون گرما و هوا هم از دیگر عوامل از بین برنده عطر و طعم و حتی رنگ چای هستند.
▪ هرگز از پیمانه های خیس برای برداشتن چای خشک از ظرفش استفاده نکنید. این خیسی و رطوبت می تواند باعث کپک زدن سطوح زیرین چای شود.
▪ انباری یا کابینت های مشرف به نورآفتاب، مکان مناسبی برای نگهداری چای نیستند، چون گرما می تواند کپک زدن برگ های چای را در پی داشته باشد.
▪ حد امکان از خرید و نگهداری چای فله ای خودداری کنید. در خرید محصولات فله ای نمی توان به ادعای فروشندگان در مورد تازه یا کهنه بودن محصول و چگونگی نگهداری آن در مغازه اطمینان کرد.
▪ چای خشک به سرعت بوی خوراکی های دیگر را جذب می کند، بنابراین از قراردادن آن در کنار خوراکی هایی با بوی تند مانند سیر یا سرکه خودداری کنید.
▪ اگر می خواهید چای خوش عطری داشته باشید، داخل ظرف چای خشکتان یکی، دو عدد چوب دارچین، دانه هل یا چند عدد گلبرگ گل محمدی کاملا خشک بیندازید.

خواص چای سیاه

آیا می دانید همین چای سیاهی که هر روز دم می کنید و نوش جان می کنید دارای فوایدی بسیار زیادی است؟
دو فنجان چای به اندازه پنج وعده سبزی، آنتی اكسیدان دارد.
چای از تشكیل لخته‌های خونی در سرخرگ‌های اصلی جلوگیری می‌كند. پلاك‌ها در واقع تركیبی از چربی خطرناك و كلسترول هستند.
مصرف روزانه سه فنجان چای راهكاری موثر برای جلوگیری از حمله قلبی و سكته مغزی است.
به گزارش ایسنا، پزشكان دانشگاه غرب استرالیا در یك بازبینی جدید یادآور شدند كه نوشیدن منظم چای سیاه یا چای سبز می‌تواند ۱۱ درصد خطر حمله قلبی و بیماری‌های قلبی را كاهش دهد.
چای از تشكیل لخته‌های خونی در سرخرگ‌های اصلی جلوگیری می‌كند. پلاك‌ها در واقع تركیبی از چربی خطرناك و كلسترول هستند.
به گزارش روزنامه‌ تلگراف، متخصصان تغذیه معتقدند كه به لحاظ تحویل آنتی اكسیدان‌ها، دو فنجان چای معادل پنج نوبت مصرف سبزیجات یا دو عدد سیب حاوی آنتی اكسیدان‌ها است. مزایای چای به طور چشمگیری به خاطر محتوای فلاوونوئید آن است.
فلاوونوئیدها در واقع محتویات آنتی اكسیدانی هستند كه با بیماری‌های قلبی ـ عروقی تعامل دارند. هر یك فنجان چای بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلی‌گرم فلاوونوئید دارد. علاوه بر این‌ها میزان فلاوونوئید موجود در چای سیاه درست به همان اندازه چای سبز است.

خواص چای سبز

چای علاوه بر اینکه می‌تواند در آب و هوای گرم رشد کند همچنین می‌تواند در ارتفاعاتی به بلندی ۲۱۰۰ متر از سطح دریا نیز رشد نماید. بهترین چایها را می‌توان در ارتفاعات یافت جایی که برگهای آنها به آرامی رشد می‌کنند و طعم بهتری دارند. با توجه به ارتفاعی که چای در آنها می‌روید، برگهای تازه چای بین دو سال و نیم تا پنج سال طول می‌کشد تا برای چیدن آماده شوند. چای برگهای فراوانی دارد و گلهای آن بسیار شبیه گلهای کاملیاست اما تنها برگهای جوان و کوچک آن برای مصرف چیده می‌شوند. جوانه زدن چای در مناظق کم ارتفاع هر هفته صورت می‌گیرد ولی در ارتفاعات بالا، هفته‌ها طول می‌کشد.

حدود ۳۰٪ از وزن برگ چای سبز از فلانویید تشکیل شده است که برای سلامتی بسیار مفید می‌باشد.محققان مشاهده نموده اند که فواید چای سبز برای سلامتی بستگی به میزان مصرف آن دارد که بیشترین مصرف آن در کشورهای آسیایی حدود ۳ فنجان در روز است. ( که حدود ۲۴۰ ـ ۳۲۰ میلی گرم از پولی فنول بدن را تهیه می‌نماید.)

در افرادی که بصورت روزانه چای سبز مصرف می‌نمایند احتمال ابتلاء به انواع بیماریها اعم از بیماریهای باکتریایی و یا عفونتهای سخت و همچنین بیماریهایی نظیر سرطان، سکته، بیماریهای قلبی ـ عروقی و بیماریهای استخوانی را کاهش می‌دهد.

یکی دیگر از فواید مصرف چای سبز، کاهش مرگ و میر به دلیل هر نوع بیماری مخصوصاً بیماری قلبی ـ عروقی می‌باشد. در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۶ صورت گرفت محققان دریافتند که چای از هر نوع نوشیدنی دیگر حتی آب خالص ، برای سلامتی مفیدتر است زیرا چای نه تنها بخوبی آب خالص ، بدن را هیدراته(آب رسانی) می کند بلکه منبعی غنی از پلی هنولز می‌باشد که از بیماریهای قلبی جلوگیری می‌کند.

در سال ۱۹۹۴ در ژاپن تحقیقی بر روی ۴۰٫۵۳۰ فرد در سنین بین ۴۰ تا ۷۹ سال انجام گرفت که به مدت ۱۱ سال به طول انجامید. در این گروه انتخاب شده ۸۰٪ از افراد روزانه حدود ۳ فنجان از چای سبز مصرف می‌نمودند. در این تحقیق مشاهده گردید که در افرادی که ۵ فنجان در روز چای سبز می‌نوشیدند،‌ در مقایسه با افرادی که ۱ فنجان چای می‌نوشیدند احتمال مرگ به دلیل هر بیماری خصوصاً بوسیله بیماریهای قلبی ـ عروقی بسیار کمتر بود حتی این آمار نشان داد که تاثیر چای سبز بر روی زنان بیشتر از مردان می‌باشد.
همچنین در مطالعه‌ای که بر روی زنانی که از چای سبز مصرف می‌کردند و کسانیکه مصرف نمی‌کردند صورت گرفت مشاهده شد که ریسک ابتلاء به سرطان سینه در زنانی که چای سبز مصرف می‌نمودند ۲۲٪ کمتر از افراد دیگر است.
جلوگیری از بیماری گرفتگی رگها:

در ژاپن طی مطالعاتی جداگانه بر روی چای سبز به این نتیجه رسیدند که افرادی که ۵ فنجان و یا بیشتر از ۵ فنجان در روز چای سبز می‌نوشند ۱۶٪ احتمال ریسک ابتلاء به گرفتگی رگها در آنها کمتر است. میزان وجود رادیکالهای آزاد در رگها،‌ کلید ابتلاء به بیماریهای قلبی ـ عروقی می‌باشد. آخرین تحقیقات نشان داده‌اند که کتچینهای موجود در چای سبز مانع از درگیر شدن آنزیمها در تولید رادیکالهای آزاد موجود در رگها می‌گردد.

مشاهده شده است که چای سبز بوسیله کاهش کلسترول بد(LDL)، تری گلیسیرید،‌لیپید پروکسایدLipid Proxides ( رادیکالهای آزادی که باعث تخریب کلسترول بد و چربیها می‌شود) و فیبرینوژن( پروتئینی که در خون وجود دارد و باعث لخته شدن خون می‌شود) ریسک ابتلاء به گرفتگی رگها را کاهش می‌دهد و باعث می‌شود میزان کلسترول خوب بیشتر از کلسترول بد در بدن باشد.

تأثیر چای سبز بر افراد مبتلا به تری گلیسرید:

تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف چای سبز برای سلامت قلب افرادی که دارای تری گلیسیرید بالا هستند بسیار مفید می‌باشد. آزمایشات نشان داده‌اند کتچینهای موجود در چای سبز که با میزان مصرف نسبت مستقیم دارد(dose-dependently) مانع از فعالیت لیپاز پانکراس می‌شود(آنزیمی که بوسیله پانکراس ترشح می‌شود و چربیها را هضم مینماید.) در نتیجه این عملیات، سرعت شکستن چربیها و تبدیل آنها به تری گلیسیرید و همچنین افزایش تری گلیسیرید در خونی که بعد از صرف غذا اندازه گیری می‌شود بسیار آهسته صورت می‌گیرند.

با توجه به اینکه افرایش تری گلیسیرید بعد از خوردن غذا یکی از مشخصه‌های بیماری گرفتگی رگها است، نوشیدن ۲ فنجان چای سبز همراه با غذا، بسیار مفید می‌باشد.

رقیق شدن خون و جلوگیری از لخته شدن آن:

کتچینهای موجود در چای سبز بوسیله جلوگیری کردن از تشکیل مواد التهابی باعث رقیق شدن خون و مانع از ایجاد لختگی در خون می‌شود که این مواد التهابی از اسیدهای امگا ۶ بوجود آمده اند و در گوشت و سبزیجات روغنی غیر قابل اشباع نظیر ذرت و روغن سویا یافت می‌شوند

به حداقل رساندن میزان صدمات وارد شده به مغز و قلب:

طبق بررسی های انجام شده، چای سبز نه تنها تعداد سلولهای مرده قلب و مغز را بعد از حمله قلبی و یا سکته مغزی کاهش می‌دهد بلکه بوسیله (EGCG) که بنظر می‌رسد عامل اصلی در ایجاد سلامتی می‌باشد در تسریع بهبودی بعد از سکته و حمله قلبی کمک می‌نماید

نگهداری چای کیسه ای

▪ چای های فوری کیسه ای فقط برای مواقع ضروری و مسافرت ها تولید شده اند، بنابراین خریدن چند بسته از آنها و نگهداری شان در منزل کار معقولی به نظر نمی رسد.
▪ بعد از بازکردن بسته بندی چای های کیسه ای، حتما چای ها را با بسته بندی شان درون نایلونی قرار دهید و در آن را محکم گره بزنید. از آنجا که چای های کیسه ای پیش از مصرف، شسته نمی شوند، امکان نشستن گردوغبار روی آنها و انتقال آلودگی به لیوان آب جوش وجود دارد.
▪ چای های کیسه ای به سرعت بوی محیط را به خود می گیرند، بنابراین از رها کردن طولانی مدت آنها در محیط های باز و بدون بسته بندی اصلی شان (به خصوص در کنار خوراکی های بودار) خودداری کنید.

نگهداری از قهوه

▪ قهوه را بصورت دانه ای بخرید نه پودری: برای نگهداری طولانی مدت از قهوه بهتر است قهوه را بصورت دانه بخرید و قبل از استفاده ، آن را آسیاب کنید. اکسیژن باعث می شود قهوه به سرعت عطر و طعم اصلی خود را از دست بدهد؛ علاوه بر اینکه وقتی قهوه را درست می کنید مقدار زیادی از ان ته نشین می شود.
▪ قهوه را به مقدار کافی بخرید: قهوه تازه بهتر از قهوه ای است که به مدت طولانی مانده و بوی نا گرفته ؛ شما اینطور فکر نمی کنید؟ به گزارش نیک صالحی ،معمولا توصیه می شود که قهوه را به صورت تازه یک یا دوبار در هفته خریداری کنید نه بصورت ماهیانه !قهوه پس از دو ماه طعم و عطر خود را به کلی از دست می دهد.
▪ قهوه را در جای خشک و سرد نگهداری کنید: قهوه چهار دشمن اصلی دارد: هوا ، رطوبت ، گرما و نور. برای محافظت از قهوه آن را در جایی خشک و دور از نور نگهداری کنید. بهتر است آن را در کابینتی بگذارید که دور از نور و گرما باشد و در عین حال رطوبت نیز به آن سرایت نکند. اگر در نواحی با رطوبت بالا زندگی می کنید قهوه را در ظروف شیشه ای و در یخچال نگهداری کنید
▪ برای نگهداری قهوه به مدت طولانی آن را در فریزر قرار دهید: اگر مقدار زیادی قهوه دارید و می خواهید آنها را به خوبی نگه دارید آنها را در بسته های جداگانه قرار دهید و داخل یخچال یا فریزر بگذارید؛ اما دقت کنید که قهوه پس از یک ماه غیر قابل استفاده می شود.

خواص قهوه

اولین فایدۀ قهوه، مطمئناً به لطف کافین موجود در آن، مقابله با ضربات شلاقی است. قهوه، هوشیاری، تمرکز و توجه را افزایش می‌دهد. و به طور خلاصه، به بیدار و هوشیار ماندن کمک می‌کند… حتی شده برای یک دقیقه!
اما فواید قهوه به این موارد خلاصه نمی‌شود. در واقع، قهوه حاوی آنتی اکسیدان های متعدد، خصوصاً پلی فنول است. آنتی اکسیدان ها بدن را در مقابل اکسیداسیون محافظت می‌کنند.
این پیدۀ طبیعی و اجتناب ناپذیر نابودی مولکول های سازندۀ بدن ما را به دنبال دارد. پیری و ظهور سرطان ها از دیگر پیامدهای اکسیداسیون است. اما همان طور که می‌دانیم یک فنجان قهوه ۲۰۰ میلی لیتر بیشتر از یک سهم میوۀ سرشار از آنتی اکسیدان، مانند زغال اخته یا گیلاس آنتی اکسیدان در خود دارد. آنتی اکسیدان ها تنها برگ برنده ای نیستند که قهوه در آستین خود دارد. این مادۀ مفید، منبع بسیار خوبی برای تأمین منیزیم، ویتامین B2، B3 و مس است.
به خاطر همین خواص است که قهوه عملکرد پیشگیرانه در مقابل بسیاری از بیماری ها دارد. بیماری هایی چون:
سرطان کبد، سرطان کولون و سینه،
دیگر بیماری های کبد (خصوصاً سیروز)،
بیماری پارکینسون،
دیابت،
نقرس،
و غیره.

مضرات قهوه

۱- فشار خون: قهوه فشار خون را بالا می برد. حتی اگر این افزایش خیلی جزئی هم باشد، کسانی که دچار پرفشاری خون هستند در برابر این تاثیر قهوه آسیب پذیرترند.
۲- پوکی استخوان:‌ مصرف کنندگان بالای قهوه ممکن است دچار افزایش دفع کلسیم از ادرار شده و در معرض خطر پوکی استخوان قرار گیرند. این مشکل به خصوص در مورد کسانی که به اندازه کافی کلسیم دریافت نمی کنند اهمیت بیشتری پیدا می کند.
۳- خواب نامطلوب: افراط در مصرف کافئین ممکن است تا حد چشمگیری سیستم عصبی مرکزی را تحریک کند. همچنین مقدار بالای کافئین تاثیرات منفی در به خواب رف?تن و کیفیت خواب دارد. هر فردی باید متناسب با شرایط خواب خود ساعت نوشیدن قهوه را تنظیم کند اما به طور کلی توصیه می شود۴تا ۶ ساعت قبل از به رختخواب رفتن قهوه نوشیده نشود.
۴- رفلاکس گوارشی: قهوه تا حد بالایی می تواند عامل بازگشت اسید معده و سوزش معده در افراد مستعد این مشکل شود.
۵- بارداری: گرچه هنوز دلایل روشنی در رابطه با آسیب قهوه به جنین تایید نشده است اما توصیه می شود درمدت بارداری نوشیدن قهوه به ۱ تا ۲ فنجان در روز کاهش یابد. همچنین خانم هایی که سقط های مکرر داشته و یا برای بارداری مشکلاتی دارند باید قهوه را به طور کامل کنار بگذارند.
۶- کاهش جذب آهن:‌ نوشیدن قهوه به همراه غذا به خاطر وجود تانین، جذب آهن را کم می کند. افراد مبتلا به کم خونی باید قهوه را مانند چای یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا بنوشند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *