چگونه اتومبیل دست دوم بخریم؟
خرید ماشین دست دوم کابوسی است که چندین بار در عمر هر کسی اتفاق می افتد. ما در اینجا قصد داریم این کابوس ترسناک را به یک رویای شیرین بدل کنیم. اگر هنگام خرید ماشین دست دوم نمی دانید که از کجا باید شروع کنید و احساس سردرگمی می کنید، بهتر است قبل از خرید، گامهای پیش رو را دنبال کنید و دیگر هنگام خرید ماشین دست دوم احساس استرس نداشته باشید.
چقدر پول می خواهید برای خرید ماشین خرج کنید؟ بهتر است هزینه بیمه، هزینه نقل و انتقال سند، تعمیرات اولیه، خرید لوازم جانبی و لاستیک را در صورت لزوم برای خرید ماشین در نظر بگیرید. ممکن است ماشینی که بعد از دوندگی بسیار پیدا کرده اید ۵ تا ۱۰ درصد نسبت به بودجه شما گرانتر باشد. میزان معقول و حداکثر پولی که می توانید برای خرید ماشین صرف کنید را مشخص کنید و از آن فراتر نروید.
بعد از تعیین بودجه، ۲۰ در صد از کل مبلغ را برای خرج های پیشبینی شده و پیشبینی نشده، مضاف بر قیمت خودرو کنار بگذارید. با توجه به ۸۰ درصد باقیمانده، تمامی ماشین های موجود در بازار را با توجه به مدل، سال تولید و قیمت، لیست کنید. برای آگاهی از قیمت ها می توانید به بنگاه های خرید و فروش ماشین، قسمت آگهی روزنامه های محل زندگی یا وبسایت های www.bama.ir و www.rahnama.com و www.khodrobank.com مراجعه کنید.
قرار است همه از داشتن ماشین جدید خوشحال باشند پس بهتر است با همه افراد خانواده در این مورد مشورت کنید. نوع ماشین را مشخص کنید:
- کوچک و کم مصرف (هاچ بک)
- بزرگ و پر مصرف (شاسی بلند SUV)
- چهار در صندوقدار (سدان خانوادگی)
- اسپرت کوپه
دو یا سه انتخاب مشخص را قطعی کنید و تمرکز خود را بر روی آنها قرار دهید.
برای اینکه هنگام خرید ماشین احساس سردرگمی نکنید و چیزی را فراموش نکنید، لیستی تهیه کنید از تمام مواردی که باید قبل از خرید ماشین به آنها توجه کنید. نمونه لیست را بر روی نیمی از کاغذ A4 پرینت کنید و بعد آن را تا کنید تا جای کمتری بگیرد.
هیچ چیز وسوسه انگیزتر از پول نقد نیست. در کارت بانک خود مبلغ مورد نظر را وارد کنید. بهتر است با خودتان قولنامه داشته باشید. ممکن است ساعتی بعد از ترک شما ماشین به مبلغی وسوسه انگیزتر فروخته شود. هنگامی که از خرید ماشین مطمئن شدید حتما آنرا قولنامه کنید و به بعد موکول نکنید. نمونه قولنامه را می توانید در بالای همین صفحه دانلود کنید.
بهتر است سریع عمل کنید. اگر دیر بجنبید ممکن است اتوموبیل دلخواهتان را از دست بدهید. بسیاری از بنگاه ها، افرادی را مامور خرید ماشین های خوش قیمت یا در اصطلاح اکازیون می کنند. پس بهتر است که از آنها و دیگر رقبا پیشی بگیرید.
مدل هایی که از قبل برای خرید مشخص کرده بودید را در روزنامه پیدا کنید، با فروشنده تماس بگیرید و سوالات زیر را در صورتی که در در آگهی مشخص نشده اند از فروشنده بپرسید:
- قیمت خودرو: قیمت نهایی خودرو را از فروشنده بپرسید.
- سال تولید خودرو: در مورد سال تولید و مالکین قبلی سوال کنید.
- میزان کارکرد: میزان کارکرد ماشین با وضعیت سلامت خودرو از لحاظ فنی و ظاهری نسبت مستقیم دارد.
- ضربه، رنگ، خوردگی، خط و خش: در مورد سابقه تصادف، رنگ شدگی و وضعیت ظاهری سوالات کلی بپرسید.
- بیمه، لاستیک، لوازم جانبی: این موارد روی قیمت نهایی خودرو تاثیرگذار هستند.
- علت فروش: نوع پاسخ فروشنده و میزان قانع کنندگی آن می تواند بر روی اعتماد شما نسبت به ماشین و فروشنده تاثیر بگذارد.
- مکان فعلی خودرو و اولین زمان ممکن برای بازدید: این سوال می تواند به اولویت بندی شما برای بازدید از خودروهای مختلف آگهی شده کمک کند.
سرعت عمل در این مرحله بسیار اهمیت دارد. اگر خودرویی با شرایط شما همخوانی نداشت آن را به ته لیست و اگر خودرویی شرایط استثنایی داشت آنرا به اول لیست بازدید خود منتقل کنید. با فروشنده برای بازدید هماهنگ کنید. می توانید در طول مسیر چندین خودرو را بازدید کنید. بعضی از انتخاب های شما در همان چند ثانیه اول از لیست خط خواهند خورد.
اجازه ندهید ظاهر افراد، شرایط و حرف آنها روی شما تاثیر بگذارد. دقیقا طبق چک لیست خود پیش بروید. افراد کلاه بردار از شیوه های گوناگونی استفاده می کنند که حتی ممکن است به ذهن شما هم خطور نکند. ممکن است شما را تحت فشار بگذارند و از اینکه زیادی احتیاط می کنید، حتی شما را مسخره کنند. اما اینکه فرصت خرید ماشین از دست برود، بسیار بهتر از این است که پولتان را از دست بدهید.
در مرحله نهایی خرید، نیاز به یک متخصص دارید اما بررسی های اولیه را خودتان می توانید انجام دهید. ماشین را در زیر نور خورشید به خوبی بررسی کنید و موارد زیر را چک کنید:
- بدنه ماشین را بررسی کنید که رنگ شدگی نداشته باشد. تشخیص رنگ شدگی ماشین حتما نیاز به تجربه دارد و در مرحله پایانی خرید حتما ماشین را به یک صافکار و نقاش با تجربه نشان دهید. اگر متوجه رنگ خوردگی ها نشوید بعدا مجبور خواهید بود ماشین را هنگام فروش، ارزانتر از قیمت واقعی به علت تصادفی که خودتان مرتکب نشده اید بفروشید.
- حتما زیر ماشین را از بیرون و از درون (زیر کفی ها و موکت ها در صورت امکان) وارسی کنید که پوسیدگی، زنگ زدگی و آثار جوشکاری وجود نداشته باشد.
- درها و حاشیه درها را چک کنید. اگر درها به راحتی باز و بسته نمی شوند و اگر حاشیه درها یکسان نیستند، نشانه تصادف خودرو است.
- لاستیک ها را چک کنید. اگر تایر ها (مخصوصا چرخ های جلو) بیش از حد ساییده شده باشند، باید هزینه ای برای تعویض لاستیک ها کنار بگذارید.
- زیر کاپوت را نگاهی بیندازید. آثار ضربه بر روی رادیاتور نشانه تصادف از جلو می باشد. اگر سرپیچ روی قطعات یا کاور موتور کم باشد نشانه این است که تحت تعمیر بوده است.
- از فروشنده یا دوستی بخواهید که چندین بار پدال گاز را تا ته فشار دهد. اگر دود آبی رنگی دیدید، نشانه این است که ماشین روغن سوزی دارد.
- داخل خودرو را چک کنید. آثار ساییدگی شدید بر روی دنده، فرمان و پدال ها نشان دهنده این است که ماشین کارکرد بالایی داشته و تحت فشار بوده است.
- کیلومتر شمار را چک کنید . اگر میزان کارکرد و حرکت اتومبیل در کیلومتر شمار نسبت به ساییدگی اجزای درونی و بیرونی و سال تولید خودرو همخوانی نداشته باشد، احتمالا دستکاری شده است.
- سوار ماشین شوید، کلید را بچرخانید و استارت بزنید. ماشین باید بلافاصله روشن شود وصدای اضافی از موتور شنیده نشود.
- تمامی لوازم الکترونیکی ماشین را چک کنید: کولر، برف پاک کن، چراغ جلو، چراغ عقب، مه شکن، تنظیمات الکترونیکی فرمان، صندلی و آینه ها، سیستم صوتی و غیره
- به دنده یک بروید و حرکت کنید. اگر هنگام تعویض دنده ها صدای عجیبی شنیدید و این وضعیت چندین بار تکرار شد، نشان دهنده مشکلی در سیستم گیربکس ماشین است.
- هنگام رانندگی اجازه ندهید صحبت های فروشنده و صدای سیستم صوتی ماشین مزاحم شنیدن صدای موتور و سیستم تعلیق ماشین شود. سیتم صوتی را خاموش کنید و در صورت لزوم از فروشنده سوال کنید.
- هنگام حرکت به سمت جلو دست خود را از روی فرمان بردارید؛ اگر ماشین به یکی از دو سمت منحرف شد مشکلی در سیستم تعلیق ماشین وجود دارد که گاهی فقط علتش تنظیم نبودن باد چرخ ها است.
- با ماشین به هر دو سمت دور کامل بزنید و عملکرد ماشین را هنگام عبور از دست انداز چک کنید.
- دنده عقب را فراموش نکنید.
- لاستیک زاپاس، جک و جعبه آچار را چک کنید.
- از باز و بسته شدن راحت تمامی درها از جمله صندوق عقب و سالم بودن قفل مرکزی یا دزدگیر ماشین اطمینان حاصل کنید.
هنگامی که مرحله اولیه بررسی وضعیت ظاهری و فنی خودرو را به پایان رساندید و قصد خرید آن را داشتید، از فروشنده بخواهید که با همدیگر نزد تعمیرکار و صافکار مورد نظر شما بروید و در صورت تایید آنها ماشین را قولنامه کنید. بهتر است از روز قبل با یک تعمیرکار و یک صافکار و نقاش صحبت کنید و ازآنها بخواهید که در ازای مبلغی ماشین هایی که روز بعد پیش آنها می برید را کاملا بررسی کنند. بعد از اطمینان از وضعیت ماشین برای قولنامه:
- مطمئن شوید که تمامی مدارک شناسایی فروشنده به عنوان مالک، کارت شناسایی خودرو و سند برای قولنامه حاضر باشد. حتما در حضور مالک خودرو قولنامه را انجام دهید و تمامی مدارک را چک کنید.
- شماره شاسی و شماره موتور را با کارت ماشین و سند مقایسه کنید.
- مدارک شناسایی مالک خودرو مانند کارت ملی و گواهی نامه را با مشخصات مندرج روی سند و کارت ماشین مطابقت دهید.
- در این مرحله می توانید در مورد قیمت نهایی خودرو بحث کنید. از آنجایی که فروشنده خود را پای معامله می بیند و پول شما هم نقد است احتمالا فروشنده بر سر قیمت با شما کنار خواهد آمد. در مورد هزینه های نقل و انتقال با فروشنده به توافق برسید.
- قولنامه باید در ۲ نسخه تنظیم شود که یک نسخه نزد خریدار و دیگری نزد فروشنده نگهداشته می شود. با توجه به مدارک شناسایی خودتان، فروشنده و مشخصات ماشین، قولنامه را پر کنید. وضعیت کنونی خودرو را به طور کامل در قولنامه ذکر کنید. رنگ شدگی، مشکل فنی، لاستیک زاپاس، متعلقات و . . .
- قیمت توافقی را در قولنامه بنویسید و طریقه پرداخت مبلغ را ذکر کنید. در صورت پرداخت چکی حتما شماره چک را در قولنامه بنویسید. اگر مبلغی از پول را بعدا می خواهید پرداخت کنید، زمان و طریقه پرداخت را در قولنامه ذکر کنید.
- در قولنامه ذکر کنید که به هر علتی اگر مورد معامله قانوناً قابل انتقال به خريدار نبوده ، فروشنده موظف است کليه هزينه هايي راکه خريدار متقبل شده، پرداخت نموده و مبلغی (که در قولنامه قید می شود) به عنوان خسارت به خریدار پرداخت نماید.
- هر دو طرف معامله به همراه یک شاهد باید تمامی برگه ها را امضا کنند و انگشت بزنند.
به یک دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید و از آخرین روند چگونگی نقل و انتقال سند خودرو اطلاع پیدا کنید.
سایتتون حرف نداره